De droom van de architect

In opdracht van de familie Timmerman is door het architectenkoppel Andreas Lyckefors en Josefine Wikholm deze volledig energie neutrale houten woning ontworpen.

Villa Timmerman is een moderne woning en is volledig van hout gebouwd en de ambitie was een robuust en ontspannen huis om in te wonen. De donkere houten gevel is behandeld met zwartbruine pijnboomteerverf, die zowel zwart als bruin pigment bevat.

De oorsprong van de kleur was een verlangen naar een warmere zwarte tint, rijk aan pigment en transparantie om anders te worden ervaren in verschillende lichtval en de uiterlijke kenmerken van het hout niet te verliezen. Andreas Lyckefors experimenteerde thuis met proefpotjes en houten stokjes om de exacte zwartbruine tint te krijgen. Dit werd later het nieuwe product Auson Pine Tar Blackbrown ofwel Auson Houtteer Zwartbruin.

Villa Timmerman heeft een recht gevouwen tand-en-groef paneel. Daarbovenop ligt een laag rasterplaten met een patroonafbeelding van diagonale en verticale ribben. Het raster was een experiment dat goed bleek te werken als bescherming tegen zonnestraling op de gevel en als beschermlaag tegen regen.

Het dak is een combinatie van geteerde houten panelen en zonnecellen. Hier zijn de zonnepanelen naadloos geïntegreerd in het houten dak – een techniek die er eenvoudig uitziet maar zorgvuldige detaillering vereist.